Kyrios.hr

logo

Djevica Marija i Kristov grob

Podijeli ovaj članak

Anastazije, prezbiter, ispričao nam je ovu istinitu priču.
On je bio čuvar svete grobnice iz koje je naš Gospodin Isus Krist ustao iz mrtvih.

Jedne nedjeljne večeri, prišla mu je Kozmiana, žena plemića Germanusa, tražeći dozvolu da uđe u grobnicu sama, da može iskazati poštovanje i obožavanje Gospodu Isusu i častiti Njegov grob.
Kada je pristupila svetinji (grobnici) odjednom se pojavila sveta Bogorodica u pratnji nekoliko žena, blokirajući ulaz.

“Ti nisi jedna od nas” rekla joj je Djevica Marija, “Kako se usuđuješ ovdje ući? Ne možeš. Ti nisi jedna od nas.”

*Ona je bila pristalica učenja Severija odnosno monofizita (heretičke grupe koja odbacuje sveto Crkveno učenje o Kristovoj dvojnoj naravi, odnosno da je Isus “pravi Bog i pravi čovjek.” priznajući Mu samo božansku narav) koji su otpali/nisu bili u zajedništvu/jedinstvu sa Crkvom.

Uporno je molila Djevicu Mariju da ju vidi kao vrijednu ulaska i pusti da uđe.

“Vjeruj mi ženo” odgovorila je sveta Bogorodica, “nećeš ovdje ući ako nisi u zajedništvu sa nama.”


Kada je shvatila da je to, što je heretik, razlog zabrane ulaska u sveti hram (grobnicu) i da će se to nastaviti ukoliko se ne vrati u svetu Katoličku i Apostolsku Crkvu Isusa Krista, našeg Gospodina i Boga, odmah se pokajala i pozvala svećenika koji je donio svete kaleže iz kojih je primila sveto Tijelo i dragocjenu Krv Kristovu (odnosno pričestila se) odrekavši se svih heretizama i vrativši se u krilo svete Katoličke i Apostolske Crkve i njenom nauku.

Odmah nakon toga, Bogorodica joj je dozvolila ući u Kristovu grobnicu što je i napravila, sada vrijedna toga, gdje se poklonila ovoj svetinji iskazujući čast i slavu Isusu Kristu, Gospodaru i Bogu svega svijeta.

(Izvadak iz zapisa sv. Ivana Mosha, bizantskog redovnika iz 7og stoljeća)

Uredio: Petar Salečić

Više naših Tekstova

Naši tekstovi

Ova vremena antiKrista

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu. – Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih,