Kyrios.hr

logo

Zapalio se biskup za vrijeme dijeljenja Pričesti

Podijeli ovaj članak

Jedan nesvakidašnji događaj koji je prošao ispod radara se dogodio prije mjesec dana (4.12) u Hercegovini. Za vrijeme bogoslužja u crkvi Prikazanja Bogorodice u manastiru Zavala biskup odnosno vladika Dimitrije se zapalio. Razlog pisanja ovog posta je ono što je prethodilo zapaljenju. Naime, vladika je donio sa sobom punu kesu maski za lice. Naredio je da svi nose maske osim pjevača.

Kada je došlo vrijeme za pričest, rekao je ocu Vasiliju da stavi masku na lice uz distribuiranje pričesti s dezificijensima. Otac je zbog poštovanja prema najsvetijem sakramentu odbio, 3 puta.
Vladika mu je na to odgovorio da će onda on posluživati pričest.
Ugl vladika je između ostalog (slaganje sa stozerom i zabranama i ogranicavanjima, dovodio u pitanje Pričest za vrijeme pandemije) i uveo dezinficiranje žličice za pričest što je prema mnogim vjernicima s istoka grešna svetogrdna inovacija i pokazuje nepovjerenje u “svete darove” odnosno Euharistiju. (i mislim prvi put u 2000 godina da je netko napravio)
Ono što se dogodilo potom je sljedeće; u trenutku kada je trebalo krenuti s distribucijom, odjednom se marama za brisanje zapalila nekako (neki kažu od neke svijeće koju je držao neki novozaređenik malo dalje) a ubrzo nakon nje i vladika koji se počeo gasiti i tako su mu kalež i pričest ispali na pod, a on je potom otrčao natrag do prostora oltara gdje se do kraja ugasio.
Dio vjernika kaže da je izgledalo kao da je vatra došla iz ikone Majke Božje i da je to što su vidjeli bila jedna od najstrašnijih stvari kojoj su prisustvovali.

Od početka pandemije kritički pišem i govorim zbog odnosa prema Euharistiji koji se pojavio (ili bolje rečeno nastavio). Sjetio sam se maloprije i jednog brazilskog vidioca koji je 6.11. izjavio:

” Danas sam otišao u određenu crkvu na svetu Misu. Po dolasku, tamo je bio jedan gospodin koji je vjernicima alkoholom prao ruke. U trenutku pričesti, kada su se svi pripremali primiti Isusa u svoje ruke, ovaj je čovjek, više nego ikad, počeo prskati alkohol svima po rukama ne zaustavljajući se niti jednog trenutka. Tada sam čuo Isusov glas koji mi je rekao:

“Sine moj, moje je Tijelo posvećeno. Zar ne zaslužujem malo poštovanja? Kako moje Srce pati. Pogledajte što rade. Ja sam Živi Kruh koji je sišao s Neba, uvrijeđen i povrijeđen od toliko mnogih u ovim vremenima. Oni ne shvaćaju da sam ja Bog i da će za svaki čin uvrede i nebrige/nepoštovanja počinjenog prema Meni, prema mom Tijelu, Krvi, Duši i Božanstvu, biti optuženi i osuđeni. Sve je ovo sotonino djelovanje zbog kojeg su se mnogi poklonili zlu i prihvatili ga bez obzira na Moju čast, slavu i veličanstvo.
Molite se i dajte zadovoljštinu za mnoge koji Me vrijeđaju.”

Da li je ovaj događaj sa biskupom (vladikom) bio puka slučajnost? Da li je vatra došla zbog alkohola u blizini ili pravedničkog bijesa Majke Božje zbog odnosa prema Tijelu i Krvi njenog Sina i Gospodina? Da li nam je Nebo svima koji imamo pravu božansku Euharistiju ovim nešto poručilo?

To ostavljam svakom pojedincu na razmišljanje. Svakako dobro razmislite i klerici i laici kako se odnosite i što druge učite o svetoj Euharistiji jer je ova pandemija pokazala mnogo, mnogo nevjere koju ćemo nesumnjam platiti uza sve druge grijehe nepoštovanja i vrijeđanja prema svetinjama a naročito Najsvetijem.

Uredio: Petar Salečić
foto: Патриот

Više naših Tekstova

Naši tekstovi

Ova vremena antiKrista

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu. – Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih,