Kyrios.hr

logo

Sveci O GOSPI

Podijeli ovaj članak

“Ako ju je Bog Otac odabrao, Bog Duh Sveti sišao nad nju i osjenio je, Bog Isus Krist prebivao unutar Nje i bio joj podložan u svojoj mladosti, bio zabrinut za nju kada je visio na Križu: zar ju tada ne bi svatko tko ispovijeda Presveto Trojstvo trebao častiti?”
sv. Ivan Šangajski

“Najbliži čovjeku je Bog. Nitko drugi nije bliži od Boga. U Njemu živimo i krećemo se; neprestano smo u Njegovom naručju. Tako smo u mogućnosti u svakom dahu zazivati ​​Ga nutarnjim vapajem: “Bože moj, gdje si Ti? Pomozi, požuri, pomozi mi, zaštiti me! Isuse moj, smiluj mi se!”

Naša je Panagia Majka milosrđa, izvor dobrote i Njezina milost posvuda iščekuje. Čim otvorite usta da je pozovete, ona žuri kao prava Majka. Stoga, nemojte se ustručavati pozvati je svakog trenutka i naći ćete nesebičnog pomagača i liječnika u svojim nevoljama.”
Sveti Josip Hesihast

“Što je uzvišenije od Majke Božje? Što je slavnije od one koju je Slava sama odabrala?”
Sv. Ambrozije (340-397)

“Kad molite našoj Gospi, Svetoj Djevici, budite čvrsto uvjereni, prije molitve, da nećete odstupiti od nje bez primljene milosti. Tako razmišljati i imati povjerenja u nju, dostojno je i pravedno.” sv. Ivan Kronštatski

O grešnici nemojte se obeshrabriti. Pozovite Mariju u pomoć jer ćete je uvijek naći spremnu da vam pomogne. Po Božjoj volji ona pomaže u svakoj potrebi.
Sv. Bazilije Veliki (329-379)

“Presveta Majka Božja neprestano moli za nas. Uvijek nas posjećuje. Kad god joj se u svom srcu obratimo, ona je tu. Nakon Gospodina, ona je najveća zaštita za čovječanstvo… Stalno je uz nas a mi je prečesto zaboravljamo.” starac Tadej

“Marija je bedem svijeta, spasonosna daska za brodolomce nošene valovima, lađica za one koje valja voditi za ruku, odvjetnica grešnika, te konačno ljestve kojima se smrtnici mogu popeti na nebo.”
Sv. German

Po njoj je došao život svima, prije i poslije Kristova rođenja. Anu, Marijinu majku i Adama i sve prije Kristovog rođenja nosila je Marija u svom krilu. Porodila ih je kada je rodila Otkupitelja.”
Sv. Isidor

“U nebu Marija uvijek ostaje u nazočnosti svoga Božanskoga Sina. Tu neprestano moli za grešnike.”
Sv. Beda Časni

“Pobožnost prema tebi, o presveta Djevice, jest kao spasonosno oružje što ga Bog daje onima koje hoće spasiti.”
Sv. Ivan Damaščanski

“Čudnovato je kako je Marija divno uzvišena. Od nje nije ništa veće osim jedinoga Boga. Bog iz svoje biti rađa Sina, koji je sličan Njemu i koga ljubi kao samog sebe. Toga Sina daje Mariji i od Marije ga dobija istoga, ne nekog drugoga, nego istoga, tako je jedan te isti Sin Božji u isto vrijeme i Sin Marijin.”
Sv. Anselm Kenterberijski

“Odstrani ovo sunce koje rasvjetljuje svijet, gdje je onda dan? Ukloni Mariju, zvijezdu mora, eto ti guste tame i sjene smrti.
Sv. Bernard

“Marija je Božanska stranica na kojoj je Otac napisao Riječ Božju – svoga Sina.”
Sv. Albert Veliki

Marija pruža utočište i daje snagu obraćenom grešniku.
Sv. Antun Padovanski

“Kao što mornari idu ka luci vođeni sjajem zvijezda, tako i kršćani idu ka nebu (raju) vođeni Marijom.”
Sv. Toma Akvinski

“Mi možemo tražiti milosti, ali ih nikada ne možemo naći bez Marijinog zagovora.”
Sv. Kajetan

“Razgovarajmo s našom Gospom, da nam od svog Sina i Gospodina izmoli milost da budemo primljeni pod Njegovu zastavu: i to prvo u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovom Božanskom Veličanstvu svidi, te nas bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu, a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedimo u tome, samo ako to budemo mogli pretrpjeti bez ikakvog grijeha i bez uvrjede Njegova Božanskog Veličanstva.”
Sv. Ignacije Lojolski

“Kao savjetnica čovječanstva Marija nikada ne prestaje pred svojim Sinom moliti za spasenje vjernika slomljenih pod težinom svojih grijeha.” – Sv. Pio V

“Vjerujte mi, nema snažnijeg načina za dobijanje Božje milosti nego da zamolimo posredništvo Blažene Djevice Marije.
Sv. Filip Neri

“Bez sumnje najsavršenija od svih pobožnosti je ona koja nas najsavršenije Isusu upriličuje i sjedinjuje, a pošto je Marija od svih stvorenja najviše upriličena Isusu, dosljedno i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, više od ijedne druge pobožnosti, posvećuje i upriličuje dušu Isusu, pa tako što je jedna duša više posvećena Mariji to će biti više posvećena i Isusu.”
Sv. Ljudevit Monfortski

“Kao što među svim blaženicima ne postoji nitko tko je volio Boga više od Marije, tako ne postoji nitko, osim Boga, tko voli nas više od Njegove najvoljenije majke.”

“Blago onome koji živi i umire pod zaštitom Blažene Djevice Marije jer mu je nebo osigurano.”
Sv. Ivan Marija Vijanei

S Marijinom pomoći dosta nam je htjeti pobijediti i sigurni smo da ćemo biti pobjednici.”
Sv. Ivan Marija Vijanej

“Oni koji izgaraju u vatri Božanske ljubavi su djeca Bezgrešnog Srca Marijina i gdje god da pođu oni bude taj plamen. Ništa ih pokolebati ne može.”
Sv. Antun Klaret

“Blažena Djevica Marija, kao dobra majka uvijek žuri u pomoć kada vidi da su njena djeca u opasnosti.”
Sv. Ivan don Bosko

“Marija nikad ne napušta one koji joj vjeruju zato predajmo se pod njen zaštitnički plašt.”
Sv. Ivan don Bosko

“Zato je Marija sva čista – tota pulchra. Bog je učinio i mnogo više da procvjeta u svojoj ljepoti – u njoj se nastanio kao Sin.”
Sv. Marija Dominika Mazzarello

Čega se imamo bojati, budući da nas Marija ljubi i poznaje naše slabosti? Kakve li radosti za nas kad pomislimo da je ona naša Majka…Ona je više Majka nego Kraljica.”
Sv. Mala Terezija

Nek se oluja razbjesni i neka se nebo zacrni nećemo se prepasti, ako vjerujemo Mariji kao što bi smo trebali, u njoj ćemo prepoznati najmoćniju Djevicu, koja će svojom djevičanskom nogo satrti glavu zmiji.
Sv. Pio X

“Neka se Majka Isusova i Majka naša uvijek smiješi u našim dušama jer tako od njenog Presvetog Sina primamo svaki nebeski blagoslov.”
Sv. Padre Pio

“Ne boj se voljeti Mariju što možeš više, jer nikad je nećeš moći voljeti više nego što ju je volio Isus.”
Sv. Maksimilijan Kolbe

“Neka nam Marija otvori srce za obraćenje i poučljivo slušanje Božje riječi.”
Sv. Josemaria Escriva de Balaguer

„Ako postoji apostol na kojem bismo zadržali pogled, koji će nas zasigurno naučiti nešto o Blaženoj Djevici Mariji, to je sv. Ivan, kome je ona predana od Gospodina na križu – s kojim je, prema tradiciji, živjela u Efezu dok nije uznesena. Ovo predviđanje je potvrđeno; zato jer je, kao što sam rekao prije, jedan od naših najstarijih i najvećih izvjestitelja o Marijinom dostojanstvu, kao nove Eve, Irenej koji je došao u Lyon iz Male Azije i kojega su podučavali neposredni učenici sv. Ivana.“ Blaženi kardinal John Henry Newman

„Čini mi se da sada prodirem u ono što je bilo mučeništvo naše voljene Majke… Kada bi svi ljudi prodrli u to mučeništvo! Tko bi se uspio zadržati u patnji s ovom, našom dragom suotkupiteljicom? Tko bi joj odbio ispravan naziv Kraljice Mučenika?“ – Sv. Padre Pio iz Pietrelcine

„U tom prvom „stapanju“ s Isusom [Sveta Pričest], bila je tu ponovno moja nebeska Majka koja me pratila do oltara jer je ona ta koja je stavila svog Isusa u moju dušu.“ – Sv. Mala Terezija

„Nije li Marija Majka Kristova? Ona je stoga i naša Majka… On [Isus] je stekao tijelo koje je sastavljeno kao i ono od drugog čovjeka, ali kao Spasitelj našeg roda, On je na neki način imao duhovno i mistično tijelo, a to je zajednica onih koji vjeruju u Krista. Zbog toga se može reći da je Marija, noseći u svojoj utrobi Spasitelja, također rodila one čiji životi su sadržani u životu Spasitelja. Dakle, svi mi smo izašli iz Marijine utrobe kao tijelo sjedinjeno s njegovom glavom. Stoga, u duhovnom i mističnom smislu, zovemo se Marijina djeca i ona je Majka svih nas.“ – papa sv. Pio X, Ad Diem Illum

„Marija na nebesima zapovijeda anđelima i blaženicima. Kao nagradu za svoju duboku poniznost dobila je od Boga vlast i zadatak da svecima popuni prijestolja koja su pobunjeni anđeli, zbog svoje oholosti, ostavili praznima.“ – Sv. Ljudevit Montfortski, Rasprava o pravoj pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji

„Dan za danom težimo kako bismo sve više i više pripadali Bezgrešnoj i u njoj i po njoj Isusu i Bogu; ne bismo nikada trebali pokušavati doći Isusu bez nje. Ne služimo Bogu Ocu i Isusu našem Gospodinu i Bezgrešnoj već nastojimo služiti Bogu u Isusu i kroz Isusa, i služiti Isusu u Bezgrešnoj i kroz Bezgrešnu.“ – Sv. Maksimilijan Kolbe, Pismo ocu Salezyu Mikolajczyk 28. srpnja 1935.

Odanosti koje primjenjujemo u čast slavne Djevice Marije, koliko god sitne bile, su vrlo ugodne njezinom božanskom Sinu i On ih nagrađuje vječnom slavom.“ – Sv. Terezija Avilska

Priredio: Petar Salečić, Izdavačka kuća KYRIOS

Više naših Tekstova

Naši tekstovi

Ova vremena antiKrista

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu. – Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih,