Kyrios.hr

logo

Siloan Atonski: Ljubav prema svemu stvorenom

Podijeli ovaj članak

“Onaj koji ima Duha Svetoga u sebi, u koliko god malom stupnju, tuguje dan i noć za cijelo čovječanstvo. Srce mu je ispunjeno sažaljenjem prema svim Božjim stvorenjima… Za njih se moli više od sebe dan i noć kako bi se svi pokajali i upoznali Gospodina”

“Gospodin daruje tako bogatu milost svojim izabranicima da s tom ljubavlju obuhvaćaju cijelu zemlju, cijeli svijet.”

“Jednom sam bespotrebno ubio muhu. Jadna je puzala po tlu, ozlijeđena i osakaćena, a ja sam cijela tri dana plakao zbog svoje okrutnosti prema živom stvorenju, i do danas mi je taj događaj ostao u sjećanju.”

“Jednog dana, idući od samostana, ugledao sam na svom putu mrtvu zmiju koja je bila usitnjena u komadima, a svaki komad se grčevito grčio, ​​i bio sam ispunjen sažaljenjem prema svakom živom stvorenju, svakom stvorenju koje pati i gorko sam plakao pred Bogom.”

“Taj zeleni list na drvetu koji ste bespotrebno iščupali – nije bio ništa kriv, sama šteta za mali list. Srcu koje je naučilo voljeti žao je svake stvorene stvari.”

“Duh Sveti uči dušu da voli svako živo biće kako ne bi naštetila ni zelenom listu na drvetu, niti gazila pod nogama poljski cvijet. Tako Božji Duh uči ljubavi prema svima, i duša osjeća suosjećanje prema svakom biću.”

Siloan Atonski

Više naših Tekstova

Naši tekstovi

Ova vremena antiKrista

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu. – Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih,