Kyrios.hr

logo

sv. Atanazije: KAD STE S VANJSKE STRANE

Podijeli ovaj članak

sv. biskup Atanazije (296-373) svome stadu:

“Neka vas Bog utješi! … Ono što vas rastužuje … je činjenica da su drugi nasiljem zauzeli crkve, dok ste za to vrijeme vi vani. Činjenica je da oni imaju prostore – ali vi imate Apostolsku Vjeru. Oni mogu zauzeti naše crkve, ali su izvan prave vjere. Vi ostajete izvan bogomolja, ali vjera prebiva u vama. Razmotrimo: što je važnije, mjesto ili vjera? Prava vjera, očito. Tko je izgubio i tko je pobijedio u ovoj borbi-onaj koji čuva prostorije ili onaj koji čuva vjeru?Istina, prostori su dobri kad se tamo propovijeda Apostolska Vjera; oni su sveti ako se sve tamo odvija na sveti način … Vi ste ti koji ste sretni: vi koji ostajete unutar Crkve po svojoj Vjeri, koji se čvrsto držite temelja vjere koja vam je sišla iz Apostolske Tradicije. A ako ju je izuzetna ljubomora u nekoliko navrata pokušala uzdrmati, nije uspjela. Oni su ti koji su se od nje odvojili u sadašnjoj krizi.Nitko nikada neće pobijediti vašu vjeru, ljubljena braćo. I vjerujemo da će nam Bog jednog dana vratiti naše crkve.Dakle, što se više nasilno trude zauzeti bogomolje, to se više odvajaju od Crkve. Tvrde da predstavljaju Crkvu; ali u stvarnosti su oni ti koji se izbacuju iz nje i skreću s puta. Čak i ako su Katolici vjerni Tradiciji svedeni na šačicu, oni su ona prava Crkva Isusa Krista.”
__________________________
“Crkva će se smanjiti u svojim dimenzijama, bit će potrebno početi iznova. Međutim, iz ovog će testa proizaći Crkva koja će biti ojačana procesom pojednostavljenja koji je iskusila, svojom obnovljenom sposobnošću da gleda u sebe … Crkva će se brojčano smanjiti.”
—Kardinal Ratzinger (PAPA BENEDIKT XVI.), Bog i svijet, 2001 .; intervju s Peterom Seewaldom

“Postoji velika nelagoda, u ovo doba, u svijetu i u Crkvi, a ono što je u pitanju je vjera.. Ponekad čitam evanđeoski odlomak o posljednjim vremena i svjedočim da se u ovom trenutku neki znakovi ovog kraja pojavljuju.. Ono što me pogađa, kad pomislim na katolički svijet, jest da se u katoličanstvu ponekad čini da prevladava nekatolički način razmišljanja, a može se dogoditi da će sutra ta nekatolička misao unutar katoličanstva postati jača. Ali to nikada neće predstavljati misao Crkve. Neophodno je da postoji malo stado, koliko god ono bilo malo.”
—Papa sv. Pavao VI

Više naših Tekstova

Naši tekstovi

Ova vremena antiKrista

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu. – Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih,