Kyrios.hr

logo

Ovo bijaše od Mene

Podijeli ovaj članak

OVO BIJAŠE OD MENE
Poznato pismo svetog Serafima Virickog koje je poslao svom duhovnom djetetu, biskupu koji je u to vrijeme bio u sovjetskom zatvoru; ova homilija “Ovo bijaše od mene” napisana je kao utjeha i savjet biskupu pišući mu iz perspektive Gospodina:


“Jesi li ikada pomislio da se sve što se tebe tiče, tiče i mene? Dragocjen si u mojim očima i volim te; iz tog razloga, za Mene je posebna radost trenirati te. Kada iskušenja i protivnik [Zli] dođu poput rijeke na tebe, želim da znaš da je to bilo od Mene.


Želim da znaš da tvoja slabost treba Moju snagu, a tvoja sigurnost leži u dopuštanju Meni da te zaštitim. Želim da znaš da kada si u teškim uvjetima, među ljudima koji te ne razumiju i koji te odbace, da je to bilo od Mene.
Ja sam vaš Bog, okolnosti vašeg života su u Mojim rukama; nisi slučajno završio na svom mjestu; upravo sam ovo mjesto za te odredio. Zar me nisi tražio da te naučim poniznosti? I tu – smjestio sam te upravo u “školu” u kojoj predaju ovu lekciju. Vaša okolina i oni koji su oko vas vrše Moju volju.

Imate li financijskih poteškoća i jedva preživljavate? Znajte da je ovo bilo od Mene.
Želim da znaš da raspolažem tvojim novcem, zato se skloni u Mene i oslanjaj se na Mene. Želim da znaš da su Moja skladišta neiscrpna, i Ja sam vjeran svojim obećanjima. Neka se nikad ne dogodi da ti u tvojoj potrebi kažu: “Ne vjeruj u svoga Gospodina i Boga.”


Jeste li ikada proveli noć u patnji? Jeste li odvojeni od svoje rodbine, od onih koje volite? Ja sam to dopustio da se obratite Meni i u Meni nađete utjehu. Je li vas prevario vaš prijatelj ili netko kome ste otvorili svoje srce? Ovo je bilo od Mene.
Dopustio sam ovoj frustraciji da te dotakne kako bi naučio da je tvoj najbolji prijatelj Gospodin. Želim da Mi sve doneseš i sve Mi kažeš. Je li te netko oklevetao? Ostavi to meni; budite vezani uz Mene tako da se možete sakriti od “proturječnosti naroda”.

Učinit ću da tvoja pravednost zasja kao svjetlost i tvoj život kao podnevno podne. Vaši planovi su uništeni? Vaša duša je popustila i iscrpljeni ste? Ovo bijaše od Mene.

Napravio si planove i imaš svoje ciljeve; donio si ih k Meni da ih blagoslovim. Ali želim da sve to prepustiš Meni, da Svojom rukom usmjeravam i vodim okolnosti tvog života, jer ti si siroče, a ne protagonist. Pronašli su te neočekivani neuspjesi i očaj je svladao tvoje srce, ali znaj da je ovo bilo od Mene.

S umorom i tjeskobom provjeravam koliko je jaka vaša vjera u Moja obećanja i vaša odvažnost u molitvi za vaše bližnje. Zašto nisi ti taj koji njihove brige povjeri Mojoj providonosnoj ljubavi? Morate ih prepustiti zaštiti Moje Prečiste Majke.
Pronašla vas je ozbiljna bolest, koja može biti izliječena ili neizlječiva, i prikovala vas za krevet. Ovo je bilo od Mene.

Zato što želim da Me upoznate dublje, kroz fizičku bolest, ne mrmljajte protiv ove kušnje koju sam vam poslao. I ne pokušavajte razumjeti Moje planove za spasenje duša ljudi, nego bez mrmljanja i ponizno pognite glavu pred Mojom dobrotom. Sanjao si da ćeš učiniti nešto posebno za Mene i, umjesto da to učiniš, pao si u postelju boli. Ovo je bilo od Mene.

Jer tada si bio utonuo u svoja djela i planove i Ja nisam mogao privući tvoje misli k Meni. Ali Ja vas želim naučiti najdubljim mislima i Mojim poukama, kako biste Mi mogli služiti. Želim te naučiti da si ništa bez Mene. Neka od moje najbolje djece su oni koji, odsječeni od aktivnog života, uče koristiti oružje neprestane molitve.

Neočekivano si pozvan da preuzmeš tešku i odgovornu poziciju, koju podržavam. Dao sam ti ove poteškoće i kao Gospodin Bog blagoslovit ću sva tvoja djela, na svim tvojim stazama. U svemu ću ja, tvoj Gospodar, biti tvoj vodič i učitelj. Uvijek zapamtite da svaka poteškoća na koju naiđete, svaka uvredljiva riječ, svaka kleveta i kritika, svaka prepreka vašim djelima, koja bi mogla izazvati frustraciju i razočaranje – bijaše od Mene.

Znaj i zapamti uvijek, bez obzira gdje se nalaziš, da će sve što boli biti ublaženo čim naučiš u svemu gledati Mene. Sve ti je poslano od Mene, za savršenstvo tvoje duše. Sve su te stvari bile od Mene.”
_______________
Vidi još od sv. Serafima:

“Vidim odlaziš u crkvu…”

https://www.facebook.com/335519763703021/photos/a.361941091060888/465483447373318
Molitva prije jela https://www.facebook.com/335519763703021/photos/a.460879091167087/767681687153491/

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios

Više naših Tekstova

Naši tekstovi

Ova vremena antiKrista

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu. – Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih,