Kyrios.hr

logo

Ova vremena antiKrista

Podijeli ovaj članak

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu.
– Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih, homilija, 15. kolovoza 1993.

Katolički svijet nedavno je bio uznemiren objavom pisma koje je napisao papa emeritus Benedikt XVI. u kojem se u biti navodi da je Antikrist živ. Pismo je 2015. poslano Vladimiru Palku, umirovljenom državniku iz Bratislave koji je proživio Hladni rat. Pokojni papa je napisao:

Vidimo kako se moć Antikrista širi, i možemo samo moliti da nam Gospodin podari jake pastire koji će braniti njegovu Crkvu u ovom času nevolje od sila zla. – Papa emeritus Benedikt XVI., The American Conservative, 10. siječnja 2023 (1).

Ovo, međutim, nije bio prvi put da je Benedikt pokrenuo gotovo tabu temu među katoličkim intelektualcima. U drugom tomu biografije Petera Seewalda, umirovljeni papa bio je još eksplicitniji:

…stvarna prijetnja crkvi, pa tako i papinstvu… (dolazi od) globalne diktature tobože humanističkih ideologija. Proturječiti im znači biti isključen iz osnovnog društvenog konsenzusa. Prije stotinu godina svatko bi smatrao apsurdnim govoriti o homoseksualnom braku. Danas je svatko tko se tome protivi društveno ekskomuniciran. Isto vrijedi i za pobačaj i stvaranje ljudskih bića u laboratoriju. Suvremeno društvo oblikuje protukršćansko vjerovanje, a suprotstavljanje tome kažnjava se društvenom ekskomunikacijom. Sasvim je prirodno bojati se ove duhovne moći Antikrista i stvarno je potrebna pomoć molitava cijele biskupije i svjetske crkve da joj se odupre. – Benedikt XVI: A Life Volume Two: Professor and Prefect to Pope and Pope Emeritus 1966–The Present, str. 666. Bloomsbury Publishing, Kindle Edition,

Taj se odlomak igrom slučaja nalazi na stranici 666.

PAPE PROŠLOG STOLJEĆA

Teško da je on bio prvi papa koji je podigao svijest da bi Antikrist mogao djelovati u njegovo vrijeme – ali Benedikt to tvrdi kao činjenicu. Doista, svaki iole budan katolik mora biti svjestan da je, u najmanju ruku, duh antikrista prožeo našu civilizaciju.

Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina… A nijedan duh koji ne ispovijeda takva Isusa, nije od Boga: on je Antikristov, a za nj ste čuli da dolazi i sad je već na svijetu. (1. Ivanova 2,22; 4,3)

Bilo bi kratkovidno to jednostavno pripisati pukom poricanju Kristovog povijesnog postojanja. Umjesto toga, duh antikrista je u konačnici poricanje otkrivene i moralne istine – jer Isus je rekao: “Ja sam istina.” (2)

Iako su postojali, sigurno, mnogi antikristi kroz povijest (3), sveta tradicija tvrdi da će biti individua pred kraj vremena (4) koja je identificirana kao “bezakonik”, “sin propasti”, “čovjek grijeha”, “zvijer” ili Antikrist.

… da je Antikrist jedan pojedinačni čovjek – a ne moć, ne puki etički duh, niti politički sustav, nije dinastija, niti naslijeđe vladara – bila je univerzalna tradicija rane Crkve… – Sv. John Henry Newman, Doba Antikrista, Prvo predavanje, paragraf 3.

Davno prije Drugog vatikanskog sabora i eksplozije modernizma koja je gotovo uništila kršćanski svijet na Zapadu, sveti su pape bili itekako svjesni da je nešto apokaliptično počelo zasjenjivati svijet – toliko da se nisu suzdržavali to istaknuti:

Tko može ne vidjeti da društvo u sadašnjem vremenu, više nego u bilo kojem prošlom dobu, pati od strašne i duboko ukorijenjene bolesti koja ga, razvijajući se svakim danom i izjedajući njegovu najdublju unutrašnjost, vuče do uništenja? Razumijete, časna braćo, kakva je to bolest – otpadništvo od Boga… Kad se sve ovo uzme u obzir, postoji dobar razlog za strah da ova velika izopačenost ne bude kao predokus, a možda i početak onih zala koja su rezervirana za posljednje dane i da možda već postoji na svijetu “Sin propasti” o kojem govori Apostol. – Sv. papa Pio X., E Supremi, Enciklika o obnovi svega u Kristu, br. 3, 5; 4. listopada 1903.,

Njegovi nasljednici samo će nastaviti s tom temom (5). Benedikt XV., priznajući da se možda nijednu drugu generaciju ne može usporediti s našom žudnjom za krvlju, mogao je napisati ovo jučer:

Jer što bi moglo spriječiti dušu zajedničkog Oca svih da bude najdublje potresena prizorom koji je prikazala Europa, naprotiv, cijeli svijet, možda najtužnijim i najžalosnijim prizorom zapisanim. Zasigurno bi se činilo da su došli pred nas oni dani koje je Krist naš Gospodin navijestio: “A čut ćete za ratove i za glasove o ratovima – Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva.“ (Matej 24, 6-7) Ad Beatissimi Apostolorum, 1. studenoga 1914. www.vatican.va

Pio XI, kao i njegov prethodnik, također je prokazao Antikrista:

… vidimo da su sva ljudska i božanska prava pobrkana… čitav kršćanski narod, nažalost obeshrabren i razjedinjen, neprestano je u opasnosti da otpadne od vjere ili da pretrpi najokrutniju smrt. Te su stvari uistinu toliko tužne da biste mogli reći da takvi događaji nagovještavaju i najavljuju „početak tuge“, tj. one koje će donijeti čovjek grijeha, „onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja“ (2. Solunjanima II, 4). – Miserentissimus Redemptor, Enciklika pape Pija XI, za zadovoljštinu svetoga Srca, 8. svibnja 1928., www.vatican.va

Sveti Ivan Pavao II., dok je još bio kardinal, također je opisao “konačni obračun” s Antikristom koji se okreće na ljudska prava. Izjavio je (kao što je đakon Keith Fournier koji je bio prisutan to čuo):

Sada se nalazimo pred konačnim sukobom između Crkve i anticrkve, između Evanđelja i antievanđelja, između Krista i antikrista. Ovo suočavanje zbiva se unutar planova božanske Providnosti; to je kušnja koju mora prihvatiti cijela Crkva, a posebno Poljska Crkva. To je kušnja ne samo našem narodu i Crkvi, nego u neku ruku i kušnja dvije tisuće godina kulture i kršćanske civilizacije, sa svim posljedicama za ljudsko dostojanstvo, prava pojedinca, ljudska prava i prava naroda. – Kardinal Karol Wojtila (papa Ivan Pavao II), Euharistijski kongres, Philadelphia, 13. kolovoza 1976., usp. Catholic Online

Uistinu, upravo smo prošli kroz jedan od najužasnijih globalnih eksperimenata s ljudskim pravima u povijesti čovječanstva, s mandatima koji ne samo da ograničavaju putovanja, slobodno druženje u našim domovima, pa čak i mogućnost primanja sakramenata, nego prisilno ubrizgavaju u populaciju eksperimentalnu mRNA gensku terapiju (6) (u zamjenu za kapljicu slobode ili za očuvanje posla). Mnogi su od nas užasnuto gledali kako su sve “posljedice za ljudsko dostojanstvo” postale očite:

Istraživanja i pokusi s ljudskim bićem ne mogu opravdati čine koji su u samima sebi suprotni dostojanstvu osobe i moralnom zakonu. Mogući pristanak onih koji se tome podvrgavaju ne opravdava takve čine. – KKC 2295

Duh nacističke Njemačke, koji je također duh antikrista, nije mrtav; danas je vrlo živ, doslovno, u povijesnom razvoju onoga što je danas poznato kao “Big Pharma” (vidi članke Our 1942 i posebno The Pandemic of Control).

…u ožujku 1946. suzatvorenik oca Michaela Höcka u Dachauu, budući pomoćni biskup Münchena Johannes Neuhäusler, objavio je opsežnu dokumentaciju o napadu nacista na katolicizam i otporu crkve. Naslov je bio Kreuz und Hakenkreuz (Križ i svastika). U njemu je opisao različite mjere poduzete za demontiranje katoličke vjere. Nabrojao ih je kao: Napad na papinstvo, napad na biskupe, napad na svećenstvo, napad na vjeronauk, napad na molitve i raspelo u školama, napad na sve katoličke skupine, ograničenja crkvenih službi, ograničenja pastoralne skrbi, ograničenja katoličkih vjerskih redova, tendenciozno prikazivanje i krivo predstavljanje, klevete protiv kršćanstva, zbogom starom Bogu. Ostale mjere poduzete protiv crkve u borbi za njezino uništenje opisao je kao Antikristov bijes protiv svetinje, Antikristov bijes protiv “bezvrijednih života”, Antikristov bijes protiv judaizma. – Benedikt XVI: A Life Volume One, str. 194-195, Bloomsbury Publishing, Kindle Edition

Riječima Aldousa Huxleya, masona i autora Vrlog novog svijeta:

Postojat će, u sljedećoj generaciji ili tako nešto, farmakološka metoda kojom će se natjerati ljude da zavole svoje ropstvo te će proizvesti diktaturu bez suza, da tako kažemo, neku vrstu bezbolnog koncentracijskog logora za čitava društva, tako da će se ljudima zapravo oduzeti slobode, ali će oni uživati u tome, jer će ih propaganda ili pranje mozga, ili pranje mozga pojačano farmakološkim metodama, odvratiti od svake želje za pobunom. A čini se da je to konačna revolucija. – Tavistock Group, California Medical School, 1961 (neki kažu da je govor održan 1962. na Berkeleyju, no sam govor nije upitan)

KONAČNA REVOLUCIJA: ANTIKRIST U NAŠE DOBA

Zanimljivo je da su roditelji mladog Josepha Ratzingera, budućeg pape, poklonili svome sinu primjerak Der Herr der WeltGospodara svijeta – apokaliptičnog romana engleskog pisca i svećenika Roberta Hugha Bensona. „To je vizija modernog Antikrista, koji postaje vladar svijeta pod okriljem napretka i humanosti“, piše Seewald. Ali…

Najizvanredniji znanstveni napredak, zapanjujući tehnički podvizi i najnevjerojatniji ekonomski rast, osim ako nisu popraćeni autentičnim moralnim i društvenim napretkom, dugoročno će ići protiv čovjeka. – Papa Benedikt XVI, obraćanje organizaciji FAO prigodom 25. godišnjice osnivanja, 16. studenog 1970., br. 4.

Seewald nastavlja pišući kako „Nakon eliminacije kršćanstva, prisilnog konformizma i uspostavljanja nove religije čovječanstva, on je čašćen kao novi Bog.“ (7)

Tu stvarnost danas živimo na dubok i zapanjujući način, pa je možda zato papa Franjo u jednoj od svojih jutarnjih propovijedi preporučio vjernicima da čitaju Gospodara svijeta. To je “gotovo poput proročanstva, kao da je (Benson) predvidio što će se dogoditi”, upozorio je papa Franjo (8). (Naravno, mora se reći da su mnogi vjernici zbunjeni, zašto je papa onda Franjo dao svoju političku podršku čitavoj agendi Ujedinjenih naroda, pa čak i Big Pharme. Pomutnja, ili ono što je sestra Lucia nazvala “đavolskom dezorijentiranošću“ je uvelike u središtu ove globalne revolucije.)

Na primjer, institucionalizirana eutanazija ključni je ideja u Bensonovom romanu – nešto što je 1907., kada je bio objavljen, bilo nezamislivo. Jednako tako je bila i ideja kulture koja “napreduje” potpuno bez Boga.

…a to je izmirenje svijeta na drukčijem temelju od onoga Božanske Istine… stalo se ostvarivati jedinstvo nezapamćeno u povijesti. To jedinstvo predstavlja to veću opasnost što u sebi sadrži mnoge nedvojbeno dobre elemente. Rat je, kako izgleda, sada nestao, ali ne zahvaljujući kršćanstvu. Svijet je uvidio kako je jedinstvo bolje od razdora, ali je ta lekcija naučena izvan Crkve. Zapravo, vrijednost je naravnih kreposti odjednom neizrecivo porasla dok su one nadnaravne prezrene. Umjesto ljubavi sada imamo filantropiju, umjesto nade zadovoljstvo, a umjesto vjere znanost.” – Robert Hugh Benson, Gospodar svijeta, knjiga druga, poglavlje drugo, 1907.

To je upravo ono što Ujedinjeni narodi i njihove podružnice, kao što je Svjetski ekonomski forum (WEF), zamišljaju: potpuno humanistički svijet lišen Svetog Trojstva. Doista, Četvrta industrijska revolucija, koja je transhumanistički pokret, namjerava nas učiniti bogovima spajajući naše biološke, digitalne i fizičke identitete u jedan. Ovo nije nešto što dolazi, već je u tijeku.

Upravo spoj ovih tehnologija i njihova interakcija u fizičkim, digitalnim i biološkim domenama čine četvrtu industrijsku revoluciju bitno različitom od prethodnih revolucija. – Prof. Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, The Fourth Industrial Revolution, str. 12

Profesor Yuval Noah Harari, glavni savjetnik Klausa Schwaba i WEF-a, izjavljuje da je kršćanstvo jednostavno mit i da je Homo sapiens “post-truth vrsta.” (9)

Uz pomoć novih tehnologija, za nekoliko stoljeća ili čak desetljeća, Sapiens će se nadograditi u potpuno drugačija bića, uživajući u božanskim kvalitetama i sposobnostima. – usp. Sapiens: A Brief History of Humankind (2015); usp. lifesitenews.com

To je upravo ono čime je sveti Pavao rekao da će se Antikrist hvaliti:

Sin propasti, Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom… (2. Solunjanima 2,3-4)

Ali prije toga, potrebno je pripremiti tlo – što je prošlo stoljeće učinilo u velikoj mjeri. Nakon dva svjetska rata i sada na pragu trećeg; nakon širenja “zabluda Rusije” i eksplozije marksističke ideologije koja je iznjedrila kritičku rasnu teoriju, transrodnost, homoseksualne “brakove” i dihotomiju “cijepljeni protiv necijepljenih”, jasno je da su antikristovi ciljevi Iluminata/Slobodnih zidara postignuti. Njihov cilj, napisao je Gerald B. Winrod…

…uvijek je raspirivanje svađe iz tajnih izvora i rađanje klasne mržnje (10). Ovo je bio plan korišten za postizanje Kristove smrti: stvoren je duh rulje. Ista politika opisana je u Djelima apostolskim 14,2: “Ali nepokorni Židovi razdražiše i podjariše pogane protiv braće.” – Adam Weishaupt, A Human Devil, str. 43, c. 1935; usp. čl. The Growing Mob and Barbarians at the Gates

Isto tako je Četvrta industrijska revolucija ili “Veliko resetiranje” moguće samo ako srušite ono što postoji kako biste “izgradili bolje”. “Plinsko svjetlo” – manipulirati nekime pomoću psiholoških metoda da osoba dovede u pitanje vlastiti razum ili sposobnost rasuđivanja – njihov je modus operandi (11).

Iluminizam (prosvjetiteljstvo) ima za svoju glavnu svrhu pojačavanje ljudskog nemira kao sredstva za rušenje svega što postoji, tako da se dugotrajnom pripremom unaprijed može popločati put silama iza kulisa da uspostave svoj konačni sustav međunarodne vlade… – ibid. str. 50.

Točno ono što je sveti Ćiril Jeruzalemski predvidio 1700 godina ranije:

Mržnja prema braći otvara mjesto sljedećem Antikristu; jer đavao unaprijed priprema podjele među ljudima, da im bude prihvatljiv onaj koji ima doći. – Crkveni naučitelj (cca. 315-386) Katehetska predavanja, predavanje XV, br. 9.

Takav je bio očiti cilj ovih moćnih međunarodnih bankara, “filantropa” i njihovih marioneta, sada jasno na vidiku, na najvišim utjecajnim političkim, zdravstvenim, obrazovnim i društvenim pozicijama.

…malo je ljudi svjesno koliko su zapravo duboki korijeni ove sekte. Slobodno zidarstvo je možda najveća svjetovna organizirana sila na svijetu danas i svakodnevno se bori s Božjim stvarima. To je moć koja kontrolira svijet, djeluje iza kulisa u bankarstvu i politici te se učinkovito infiltrirala u sve religije. Masonerija je tajna svjetska sekta koja podriva autoritet Katoličke Crkve sa skrivenim ciljem na višim razinama uništenja papinstva. – Ted Flynn, Hope of the Wicked: The Master Plan to Rule the World, str. 154

Postojalo je vrijeme kada su razlike između takozvane “ljevice” i “desnice” bile relativno minorne stvari o tome kako upravljati ekonomijom, zdravstvom, investicijama i tako dalje. Danas nije tako. Dok danas potpuno korumpirani mediji pokušavaju prikazati takozvanu “desnicu” kao ekstremističku – a krajnosti uvijek ima na svakoj strani – danas se može reći da su lijeve političke stranke postale prava ideološka ruka antikristova duha. Jer upravo s “lijeva” opasne i od Crkve osuđene ideologije marksizma, socijalizma i komunizma rađaju potpuno novu radikaliziranu generaciju. Vjeruju da su pristup pobačaju, “rodno-afirmirajućoj” operaciji amputacije dječjih spolnih organa, raspuštanje policijskih snaga, brisanje granica, ukidanje privatnog vlasništva, uništenje “kapitalizma”, redefiniranje braka, smanjenje ljudske populacije i mnoštvo drugih nemoralnih agendi njihova “prava”. Ne, više ne živimo u sferi “desnica protiv ljevice”, nego dobro protiv zla – a to nadilazi obje strane političkog spektra. Štoviše, “dobri” su sada jednostavno brojčano nadjačani. (12)

Stoga komunistički ideal osvaja mnoge bolje nastrojene članove zajednice. Oni zauzvrat postaju apostoli pokreta među mlađom inteligencijom koja je još uvijek previše nezrela da bi prepoznala intrinzične pogreške sustava. – Papa Pio XI, Divini Redemptoris, br. 15

Upozoravao sam na ovo prije mnogo godina – da je veliki vakuum nastao ne samo po zaglušnoj moralnoj i evanđeoskoj šutnji Crkve, osobito na lokalnoj razini, već i „napadom propagande koja je usmjerena na samoispunjenje, a ne na Boga.“ (13) Sada smo odgojili generacije koje ne samo da odbacuju katolicizam, već pune svoja srca nasilnom i bezbožnom “zabavom”, tvrdokornom pornografijom, korozivnim društvenim medijima, satima igranja video igrica te narcisoidnom i pohotnom glazbom. To je junk food dijeta. (14) Kao takva, neizbježno ostavlja generacije X, Y i Z da čeznu za nečim dubljim, nečim većim… za nekim uistinu “darovitim” tko se može uzdići iznad naših relativističkih, stereotipnih političara (i skandalima opterećenog svećenstva) i voditi naše vrijeme. Sazreli su dani za pojavu Antikrista – s obzirom na pravi niz kriza koje on mora “riješiti”.

Prije Kristova dolaska Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika. Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji otkrit će »otajstvo bezakonja« pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine. Vrhovna religijska obmana jest Antikristova obmana, to jest obmana jednoga pseudo-mesijanizma u kojemu čovjek slavi sam sebe mjesto Boga i njegova Mesije koji je došao u tijelu. – KKC 675

Antikrist će zavarati mnoge ljude jer će ga se promatrati filantropom fascinantne osobnosti, koji zagovara vegetarijanstvo, pacifizam, ljudska prava i zaštitu okoliša. – Kardinal Biffi, London Times, 10. ožujka 2000.,  referirajući se na prikaz Antikrista u knjizi Vladimira Solovljeva, War, Progress and the End of History

Moglo bi se nastaviti s jasnim “znakovima vremena” onoga što Benedikt naziva “širećom” moći Antikrista – od uspona prave anticrkve unutar same Crkve (15), do neizbježnosti digitalnih osobnih iskaznica i bezgotovinskog sustava (16), nadolazeće potpune kontrole nad slobodom kretanja i govora, pa čak i nečijeg zdravlja kroz “COVID putovnice” (17); i na to kako smo samo nekoliko centimetara udaljeni od mogućnosti doslovnog “žiga zvijeri” – jedino sredstvo, u takvom sustavu (18) kroz koje će se moći “kupiti ili prodati.“ (19) To je doista savršena oluja – Velika oluja.

Ali koji je Božji protuotrov za duh Antikrista u naše dane? Koje je Gospodinovo “rješenje” da zaštiti svoj narod, lađu Svoje Crkve, kroz nemirne vode koje su pred nama? O tome, u sljedećem promišljanju…

____________

Autor teksta: Mark Mallett
Za Kyrios preveo: David Polhe
____________

Fusnote:

(1) Izvorni njemački glasi: “Man sieht, wie die Macht des Antichrist sich ausbreitet, und kann nur beten, dass der Herr uns kraftvolle Hirten schenkt, die seine Kirche in dieser Stunde der Not gegen die Macht des Bösen verteidigen.”

(2) usp. Ivan 14,6.

(3) Što se tiče antikrista, vidjeli smo da u Novom zavjetu on uvijek preuzima crte suvremene povijesti. On se ne može ograničiti na jednu osobu. Jedan te isti, on nosi mnoge maske u svakoj generaciji.” (Kardinal Ratzinger, Dogmatska teologija, Eshatologija 9, Johann Auer i Joseph Ratzinger, 1988., str. 199-200)

(4) Ili prije, kraj jedne ere. Vidi čl. The Thousand Years

(5) “Ponekad čitam evanđeoski odlomak o posljednjim vremenima i potvrđujem da se u ovo vrijeme pojavljuju neki znakovi ovog kraja.” – Papa Pavao VI, Tajni Pavao VI., Jean Guitton, str. 152-153, referenca 7, str. ix; usp. čl. Why Aren’t the Popes Shouting

(6) usp. čl. Not a Moral Obligation i Open Letter to the Catholic Bishops

(7) Benedict XVI: A Life Volume One (str. 184-185), Bloomsbury Publishing, Kindle Edition

(8) Homilija, 18. studenog 2013, catholicculture.org

(9) usp. lifesitenews.com

(10) usp. čl. Dva tabora

(11)  “…duh revolucionarnih promjena već dugo uznemiruje narode svijeta… nije malo onih koji su prožeti zlim načelima i željni revolucionarnih promjena, čija je glavna svrha raspirivanje nereda i poticanje svojih bližnjih na djela nasilja.” – Papa Lav XIII; Enciklika Rerum Novarum, br. 1, 38; vatikan.va

(12) usp. čl. Enough Good Souls

(13) usp. čl. The Great Vacuum

(14) usp. čl. The New Paganism – Part I

(15) usp. čl. The Black Ship

(16) usp. čl. The Final Revolution

(17) usp. čl. Control! Control! i The Great Corralling

(18) lifesitenews.com

(19) Otkrivenje 13,17, usp. čl. The Final Revolution

Poveznica na originalni članak, objavljen 2. veljače 2023: https://www.markmallett.com/blog/these-times-of-antichrist/

Više naših Tekstova

Naši tekstovi

Ova vremena antiKrista

Svijet na pragu novog tisućljeća, za koje se cijela Crkva priprema, nalikuje njivi spremnoj za žetvu. – Sv. papa Ivan Pavao II, Svjetski dan mladih,